Närästys

GAVISCON oraalisuspensio ja purutabletti happamiin röyhtäisyihin ja närästyksiin. Aikuisille 10 – 20 ml oraalisuspensiota tai 1 – 3 purutablettia aterian jälkeen, vaivojen ilmaantuessa ja ennen makuulle menoa; lapsille lääkärin ohjeen mukaan. Älä käytä, jos olet yliherkkä vaikuttaville aineille tai apuaineille. Keskustele lääkärisi kanssa ennen käyttöä, jos sinulla on vaikea munuaisvika.
Varmista lääkkeen sopivuus lääkäriltä tai apteekista, erityisesti jos käytät muita lääkkeitä. Pidä vähintään 2 tunnin tauko Gavisconin ja rautavalmisteiden ottamisessa. Voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Tutustu pakkausselosteeseen. Lisätietoja: Nordic Drugs AB, sivuliike Suomessa, www.nordicdrugs.fi.

Mitä närästys on?

Jos ylempi mahanportti on löysä, hapan mahansisältö puristuu ylös ruokatorveen ja aiheuttaa närästystä.

Tilapäiset happamat röyhtäisyt tuntuvat monista epämiellyttäviltä –
mutta useimmiten niistä ei ole mitään vaaraa. Jos ongelma jatkuu pitkään, se voi kuitenkin aiheuttaa muita vaivoja, kuten ruokatorven tulehduksen. Siksi on tärkeää, että oireisiin puututaan.

Närästys voi johtua…

  • … stressistä. Happamia röyhtäisyjä voi esiintyä stressaavissa tilanteissa.
  • … ylipainosta. Ylipaino lisää mahalaukkuun kohdistuvaa sisäistä painetta, mikä voi aiheuttaa närästystä. Yritä pudottaa painoa ja käytä painonpudotuksen aikana Gavisconia.
  • … raskaiden kuormien nostelusta tai kumarasta työasennosta. Mahanporttiin kohdistuvan paineen kasvaminen voi aiheuttaa happamia röyhtäisyjä.
  • … raskaudesta. Närästys on odottavien äitien yleinen ongelma. Elimistön hormonitoiminta muuttuu, ja lapsen kasvaessa mahanporttiin kohdistuva paine lisääntyy. Äitiysneuvolat suosittelevat Gavisconia, joka vaikuttaa paikallisesti ja lievittää oireita vaikuttamatta elimistön muihin toimintoihin tai lapseen.
  • … löysästä mahanportista. Tähän voi olla syynä ruokatorven tyrä tai vanhemmiten ruokatorven lihasten heikkeneminen. Gaviscon lievittää oireita vaikuttamatta elimistön muihin toimintoihin.

Käytännön vinkkejä

Voit tehdä itsekin paljon närästyksen aiheuttamien oireiden lievittämiseksi:

Jos oireita ilmenee nukkumaanmenon yhteydessä, voit kokeilla nukkumista pää hieman korkeammalla. Voit korottaa sängynpäätä parin senttimetrin verran.
Vältä ruokia ja juomia, jotka aiheuttavat sinulle oireita.
Vältä tupakointia ja alkoholinkäyttöä.
Vähennä kahvinjuontia.

Muita Nordic Drugsin itsehoitolääkkeitä